Ekonomi

Yerli yatırımcıların finansal varlıkları yüzde 9 arttı

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK), kaynaklardan derlenen Finansal Piyasalar Özet Verilerini açıkladı.

Buna göre yerli yatırımcıların finansal varlıkları yılın ilk çeyreğinde 1 trilyon 297 milyar TL (yüzde 9) arttı. Yerli yatırımcıların 2022 sonunda 14 trilyon 428 milyar lira olan finansal varlıkları, Mart ayının prestijiyle 15 trilyon 725 milyar liraya yükseldi.

Yerli yatırımcıların finansal varlıkları son bir yılda yüzde 71 büyüdü. Yabancı yatırımcıların (yerleşik olmayanların) finansal varlıkları ilk çeyrekte 39 milyar lira (yüzde 2,9) azalarak 1 trilyon 289 milyar lira oldu.

TSPB verilerine göre yerli ve yabancı yatırımcıların toplam finansal varlıkları üç ayda yüzde 8 artarak 17 trilyon TL’yi aştı.

Döviz mevduat hesapları düştü

TSPB’nin verilerine göre, yerli yatırımcıların finansal varlıklarında ilk çeyrekte en yüksek artış Döviz Korumalı Mevduat ve TL mevduatta görüldü. Geçen yıl sonunda prestijle 4 trilyon 631 milyar TL olan yerli yatırımcıların TL mevduatı, ilk çeyrek prestijiyle yüzde 23,2 artarak 5 trilyon 704 milyar TL oldu. Döviz tevdiat hesabı (DTH) varlıkları ise yüzde 2 azalarak 3 trilyon 517 milyar lira oldu.

Söz konusu dönemde yatırımcı sayısındaki rekor artışa rağmen 11 ilde yaşanan deprem felaketi, küresel ekonomideki durgunluk ve borsaya ilişkin endişeler nedeniyle Borsa İstanbul’daki düşüşün etkileri nedeniyle yerli yatırımcıların hisse senetleri azaldı. bankacılık krizi. Yerli yatırımcıların 2022 sonunda 1 trilyon 836 milyar lira olan hisse senedi varlıkları, ilk çeyrekte yüzde 10,4 azalarak 1 trilyon 645 milyar lira oldu.

Yerli yatırımcıların hisse senedi varlıklarının 858 milyar TL’si bireysel yatırımcılara, 787 milyar TL’si ise kurumsal yatırımcılara ve tüzel kişilere aittir. Özkaynaklar, ilk çeyrekteki düşüşe rağmen yıllık bazda yüzde 153,2 arttı.

Yatırımcı sayısında rekor artış

TSPB bilgileri, yatırımcıların sermaye piyasalarına ilgisinin ilk çeyrekte katlanarak arttığını ortaya koydu. Hisse senedi bakiyesi bulunan yatırımcı sayısı üç ayda 451 bin artarak 4 milyon 234 bin ile rekor seviyeye ulaştı. Bu yatırımcıların 4,2 milyonu yerli bireysel yatırımcılardır.

Yerli yatırımcıların devlet iç borçlanma senetlerindeki varlıkları yüzde 13,2 artarak 3,5 trilyon liraya yaklaştı. Yerli yatırımcıların kamu eurobond varlıkları (TL) yüzde 5,6 artarak 907,1 milyar liraya, özel sektör eurobond varlıkları (TL) ise yüzde 8,8 artarak 243,7 milyar liraya yükseldi.

Yerli yatırımcıların hisse senetleri, varlığa dayalı menkul kıymetler, varlığa dayalı menkul kıymetler, özel ve kamu eurobondları, devlet iç borçlanma senetleri, varant ve sertifikalardan oluşan sermaye piyasası varlıklarının toplam finansal varlıklar içindeki payı yüzde 39,2’den yüzde 41’e yükseldi. Geçen yılda. .3’e ulaştı.

Yabancı yatırımcıların finansal varlıklarındaki düşüş

Finansal Piyasa Özet TSPB verileri, yabancı yatırımcıların (yerleşik olmayanların) finansal varlıklarının bu yılın ilk çeyreğinde 39 milyar lira (yüzde 2,9) azaldığını gösterdi. 2022 sonunda 1 trilyon 328 milyar lira olan yabancı yatırımcıların finansal varlıkları, Mart ayının prestijiyle 1 trilyon 289 milyar liraya geriledi.

Yabancı yatırımcıların finansal varlıkları son bir yılda yüzde 73,9 büyüdü. Bu yılın ilk çeyreğinde yabancı yatırımcıların TL mevduat, döviz tevdiat hesapları, kıymetli maden depo hesapları ve devlet iç borçlanma senetleri varlıkları artarken, stok varlıklarında düşüş yaşandı.

Yılsonu prestijiyle 111,7 milyar TL olan yabancı yatırımcıların TL mevduatı, ilk çeyrek prestijiyle yüzde 30,1 artarak 145,4 milyar TL oldu. Bire bir dönemde döviz tevdiat hesapları yüzde 8,3, kıymetli maden depo hesapları varlıkları yüzde 16,5 ve devlet iç borçlanma senetleri varlıkları yüzde 2,1 arttı.

Yabancı yatırımcıların hisse senedi varlıkları ilk çeyrekte yüzde 14,4 azalarak 650,6 milyar lira oldu.

haber-avcilar.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu