NYT’de ‘Erdoğan’ analizi: İktidarda kalmak için akla gelebilecek her yolu kullanacak
ABD merkezli The New York Times (NYT) gazetesinde, Maraş merkezli sarsıntıların ve Türkiye’de Mayıs ayında yapılması planlanan seçimlerin etkisine ilişkin bir analiz yayınlandı. Liz Alderman, makalesinde, “Ankara’yı sarsıcı bir yeniden yapılanma planı ve zayıflayan ekonomik büyüme ile karşı karşıya getiren şok, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üçüncü dört yıllık dönemi için yeni bir meydan okuma yaratacak” diye yazdı.
‘ERDOĞAN’IN POPÜLERİYETİ ZARAR GÖRDÜ’
Washington Yakın Doğu Siyaset Enstitüsü Türkiye Araştırma Programı Yöneticisi Soner Çağaptay, NYT’ye yaptığı açıklamada, “Ana odak seçimler. “Erdoğan büyüme olmadan asla kazanmadı ve yeniden yapılanma başladığında dengeleyici bir etki arayacaktır” dedi. Analizde, Türkiye’nin yüzde 85’lik enflasyonla sarsıldığı belirtilirken, Erdoğan’ın “popülaritesinin zedelendiği” ileri sürüldü.
‘KÖRFEZ ÜLKELERİNE LEED’
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz indirimindeki ısrarının ekonomik krizi derinleştirdiği belirtilirken, analizde “Türkiye’nin mevcut durumu Erdoğan’ın iktidardaki ilk 15 yılıyla taban tabana zıt” ifadeleri kullanıldı ve şu değerlendirmelerde bulunuldu: “[Erdoğan] Medyanın kontrolünü ele geçirerek, üç merkez bankası başkanını görevden alarak ve damadını maliye bakanı olarak atayarak ülke üzerindeki kontrolünü sıkılaştırırken Yargı ve Kazanımlar boşa çıktı. Türkiye’nin maliyesinin çökmesini önlemek için Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin onu iktidarda tutmaya hevesli otokratik liderleri var.” diyerek daha da eğildi.
‘BATI İÇİN FAYDALI BİR DENGE UNSURU OLDU’
Öte yandan Londra merkezli uluslararası yatırım şirketi Bluebay’ın yöneticisi Timothy Ash, Erdoğan için “Batı için yararlı bir denge unsuru oldu. Körfez ülkelerinin istediği de bu” dedi.
Erdoğan’ın Rusya-Ukrayna savaşında ekonomik avantaj için “her iki tarafta da oynadığını” savunan Carnegie Europe stratejisti ve eski AB Türkiye Büyükelçisi Marc Pierini, “Erdoğan iktidarda kalmak için akla gelebilecek her yolu kullanacak” dedi. Pierni şöyle devam etti: “Yeniden yapılanma çabaları ve para akışı ne yaratırsa yaratsın, ekonomik görünüm yaklaşan seçimlerin sonucuyla temas halinde. Çünkü 20 yıl sonra ilk kez mağlup olma ihtimali var.” (DIŞ HABER)