Haber

Eski İtalya Başbakanı Amato, Ustica olayıyla ilgili Fransa Cumhurbaşkanı Macron’a çağrıda bulundu

Eski İtalya Başbakanı Giuliano Amato, 1980 yılında Ustica açıklarında düşen yolcu uçağının Fransız füzesi tarafından vurulmuş olabileceği iddiasını gündeme getirdikten sonra, bu kez Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a Korsika’daki üs hakkındaki şüphelerini sordu. Söz konusu olası füzeyi ateşleyen savaş uçağı havalandı. ortadan kaldırılması çağrısında bulundu.

Ülkede “Ustica katliamı” olarak bilinen olayla ilgili Cumartesi günü La Repubblica’ya konuşan, Ustica’da düşen eski Itavia Havayolları uçağı, Libya lideri Muammer Kaddafi’yi vurma planı kapsamında Fransız füzesiyle vuruldu. gündem. Amato, Roma’daki Yabancı Basın Derneği’nde basın toplantısı düzenledi.

Olayla ilgili gerçeği bilmediğini belirten Amato, “Yaşımın ölçeğini hissettiğim için konuştum. Amacım mümkünse gerçeğe bir adım daha yaklaşmaktı.” söz konusu.

Gazetenin aktardığına göre “Macron özür dilemeli” demediğini ifade eden Amato, “O dönemde 2 yaşında olan genç Fransa Cumhurbaşkanı Macron’dan Solenzara (ordu) sorunuyla ilgili şüphelerimizi dile getirmesini istedik. DC-9 model uçağa karşı olası füzeyi ateşleyen savaş uçağının havalanması beklenen Korsika’daki üs). Yalvarırım onu ​​kaldırın.” dedi.

Bu konunun Fransa ile gerginliğe yol açmaması gerektiğini ifade eden Amato, Macron’a yönelik sözlerinin düşmanca değil, bir dost tarafından söylendiğini kaydetti.

Amato ayrıca o dönemin İtalyan ordusunda görev yapan, bu iddiayı bilen general ve amiralleri de bildiklerini anlatmaya davet etti.

Giuliano Amato ayrıca siyasetin eğer isterse konuyu açıklığa kavuşturmak için çok şey yapabileceğini de söyledi.

Öte yandan Ustica olayının yaşandığı dönemde Ulaştırma Bakanı olan Rino Formica, Amato’nun Ustica’dan ayrılmasının konuya yeni bir şey eklemediğini savundu.

Ne oldu?

27 Haziran 1980’de Itavia Havayolları’na ait Dc-9 model yolcu uçağı, Bologna’dan Palermo’ya sefer yapan 870 sefer sayılı uçuş sırasında Tiren Denizi’ndeki Ustica Adası açıklarına düştü. Olayda uçakta bulunan 81 kişinin tamamı hayatını kaybetti.

Olayın ardından uçağın kendi kendine düşmediği, dış etkenlerden dolayı düştüğü tezi yıllardır İtalyan kamuoyunun gündemindeydi.

Uçağın, Ustica açıklarında uçarken bölgedeki NATO tatbikatına katılan bazı savaş uçakları tarafından vurulduğu da iddia edildi.

Son olarak Amato’nun beyanında yer alan iddiaya, Yargıtay’ın 2013 yılında sonuçlanan kararında da yer verildi. Yargıtay’ın konuya ilişkin kararında, uçağın füzeyle düşürüldüğü tezine sıklıkla değinildi.

Başbakan Giorgia Meloni de Amato’ya bildiklerini kendileriyle paylaşması çağrısında bulundu.

Konunun muhataplarından Fransa Dışişleri Bakanlığı, Giuliano Amato’nun açıklamalarına yanıt olarak, “Fransa, özellikle İtalyan tarafının yürüttüğü soruşturmalar kapsamında istendiğinde bu trajediye ilişkin her türlü unsuru sağladı. Yargı, bizden talep etmeleri halinde İtalya ile çalışmaya hazırız.” açıklama yapmıştı.

haberkoprukoy.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu