ANİM.IST Çizgi Roman Yarışması Finalistlerinin Eserleri Dergi Olarak Yayınlandı
Bahçeşehir Üniversitesi’nin (BAU) oluşturduğu İstanbul Animasyon Platformu (ANİM.IST) öncülüğünde düzenlenen ikinci çizgi roman yarışmasında finalistlerin eserleri çizgi roman dergisi haline geldi. Yarışmada ödüle layık görülecek isimler, iki ayda bir yayınlanacak ‘Büyük Umutlar’ dergisinde 14 finalistin çizgi ve metin bütünlüğüyle oluşturdukları öykülerle belirlenecek.
BAU İletişim Fakültesi Çizgi Film ve Animasyon Bölümü’nün oluşumu ANİM.İST, yetenekli ve istekli genç sanatçıları yerel çizgi roman sektörüne yönlendirmek amacıyla 2022 yılında bir yarışma düzenledi. Büyük ilgi gören ‘ANİM.IST Çizgi Roman Yarışması’nın ikincisi geçtiğimiz yıl düzenlendi. İllüstratörlerin sonuçlarını merakla beklediği yarışta 14 isim finalist oldu. Finalistler arasında en başarılı isimlerin belirlenmesi amacıyla bir çizgi roman dergisi hazırlanmasına karar verildi. Başarılı olacak isimleri belirlemek için süreci zamana yaymak fikriyle doğan dergi, ANİM.İST ve ‘Arkabahçe Yayıncılık ve Comics Dükkanı’nın katkılarıyla yayımlandı.
FİNALİSTLER DERGİSİNDE YARIŞACAK
Umut aşılamayı ve yeni karikatüristlere yol göstermeyi amaçladığı için ‘Büyük Umutlar Çizgi Roman Dergisi’ adıyla okurlarla buluşan eserin lansmanı geçtiğimiz günlerde Beşiktaş’ta gerçekleştirildi. Raflarda yerini almaya başlayan ve çizgi roman severlerin yakın zamanda kitapçılardan satın alabileceği dergi, iki ayda bir yayınlanacak. Derginin ilk yayın döneminde 2023 yılı finalistlerinden 14’ünün çizgi roman ve retorik üzerinden anlatılan hikayeleri yer alacak. Bu çalışmalar değerlendirilerek finalistler arasında en başarılı isimler belirlenecek ve ödüllendirilecek. İlk yayın dönemi, 2024 yılında çizgi roman yarışının yeni finalistleri belirlenene kadar yaklaşık 1 yıl sürecek.
ÇİZGİ Romanı SEVEN İSİMLER
Genel Yayın Yönetmenliğini Arkabahçe Yayıncılık ve Çizgi Romancılardan biri olan Çizgi Roman Mağazası Sahibi Ahmet Kocaoğlu’nun yaptığı derginin yayın kurulu, Genel Yayın Yönetmenliğini üstleniyor. BAU İletişim Fakültesi Çizgi Film ve Animasyon Bölüm Başkanı ve ANİM.İST Direktörü Prof. Dr. Nazlı Eda Noyan ve aynı bölümde öğretim görevlisi olan Can Pekin.
‘HEDEF, YENİ İSİM VE YENİ ÇALIŞMA’
Yarışmanın tüm sürecinde ve derginin oluşturulmasında görev alan Prof. Dr. Nazlı Eda Noyan, lansmanda dergiden bahsederken şu açıklamalarda bulundu:
“Yerli çizgi roman sektörüne yeni isimler ve eserler kazandırmayı amaçlayan yarışmamızın ikinci edisyonunu zamana yayarak, birbirinden beslenerek ve birlikte öğrenmeye devam ederek üretmeyi amaçladık.”
‘KENDİ ÜLKEMİZİN SORUNLARINI ANLATMALIYIZ’
Ahmet Kocaoğlu, çizgi romanlarda kendi kültürümüzden hikayeler anlatmanın uluslararası başarı için daha önemli olduğunu vurgulayarak, “Yeni bir çizgi roman yerelde başarılı olmazsa dünya ölçeğinde başarı yakalamak zordur. Hazırlayacağımız çizgi roman yayınlandığı ülkenin kültürüne ait konuları anlatan, güncel veya eski hikayelere değinen bir yerde durmalıdır.” söz konusu.
‘ÇİZGİ EVRENDE HAYAL DENEYİMLER’
Organizasyon ve dergi düzenleme sürecinde görev alan öğretim üyesi. Görmek. Can Pekin, animasyon ve çizgi romanın benzer yönlerine vurgu yaparak şunları söyledi:
“Paneller içindeki durağan görüntülere akış sağlayan çizgi roman hikaye anlatma ortamı, taşıdığı ‘hayat yanılsaması’ nedeniyle animasyon alanına benzemektedir. Bölümümüzün değerli oluşumlarından ANİM.İST ve Arkabahçe Yayıncılık’ın katılımıyla 14 katılımcı tarafından oluşturuldu. onların doğrusal evrenleri.”