Ekonomi

TÜRK-İŞ’e göre Ocak ayında 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 28 bin 874 lira.

TÜRK-İŞ’in çalışanların yaşam koşullarını ortaya koymaya yönelik aylık faaliyetleri. “Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması”Ocak 2023 sonuçları açıklandı.

Açlık sınırı: 8 bin 864 lira

Araştırmaya göre, 4 kişilik bir ailenin bu ay sağlıklı, istikrarlı ve yeterli beslenmesi için yapması gereken aylık gıda harcama bedelini ifade eden “açlık sınırı” 8 bin 864 lira oldu.

Yoksulluk sınırı: 28 bin 874 lira

Giyim, barınma, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için gıda ve diğer zorunlu harcamaların toplam bedeline tekabül eden “yoksulluk sınırı” 28 bin 874 lira olarak hesaplandı.

Bekar bir çalışanın geçim maliyeti: 11 bin 556 lira

Bekar bir çalışanın ‘geçim gideri’ ayda 11 bin 556 liraya yükseldi.

Gıda harcamaları yüzde 9 arttı

Ankara’da yaşayan 4 kişilik bir ailenin yemek için yapması gereken asgari harcama miktarı bir önceki aya göre yüzde 9 artarken, son 12 ayın prestijiyle artış oranı yüzde 108,57 oldu.

Ocak ayında süt, yoğurt ve peynir kümelenmesinde yer alan tüm ürünlerin fiyatları arttı

Araştırmaya göre ocak ayında süt, yoğurt ve peynir kümelenmesinde yer alan tüm işlerin fiyatları arttı. Bir ayda süt yüzde 6, yoğurt yüzde 10, peynir yüzde 13 arttı.

Kuzu eti yüzde 16 arttı

Et, tavuk, balık, yumurta, baklagiller ve yağlı tohum eserlerini içeren kümedeki et ürünleri de artırıldı. Bir ayda fiyatlar dana etinde yüzde 8, kuzuda yüzde 16, tavukta yüzde 9, yumurtada yüzde 4, balıkta yüzde 10 arttı.

Fasulye, nohut ve yeşil mercimek gibi bakliyatların fiyatları sınırlı düzeyde artarken, kırmızı mercimeğin fiyatı geriledi. Yağlı tohumlardaki artış ise yüzde 10 oldu.

Ankara simitinin fiyatı yüzde 40 arttı

Ekmek ve tahıllar grubunda 200 gram beyaz ekmek bu ay yüzde 25 artışla 5 liraya, 200 gram kepek, tam buğday ve çavdar ekmeği bu ay 8 liraya yükseldi. Ağustos ayının ardından bu ay Ankara simidinin fiyatı yüzde 40 artarak 7 lira oldu.

Bir ayda fiyatlar bulgurda yüzde 6, makarnada yüzde 5, unda yüzde 8 arttı.

Pirinç ve irmik fiyatları bir miktar geriledi.

Semt pazarlarında yeşil yapraklı sebzelerin fiyatları yükseldi

Yeşil soğan, marul gibi yeşillikler ile pırasa, lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerin mahalle pazarlarında fiyatları yükseldi. Patates 12,5 liradan satılmaya devam etti. Salatalık, domates ve biber gibi örtü altı sebzelerin fiyatları yeniden yükselirken, lahana, turp ve havuç fiyatları düştü.

Mandalina ve greyfurtun fiyatı arttı

Kış meyveleri olan portakal, mandalina ve greyfurt fiyatları arttı. Muz fiyatı değişmedi. Sebzelerin ortalama kilogram fiyatı 17,82 lira, meyvelerin ortalama kilogram fiyatı 17,22 lira oldu. Hesaplamada 23 adet sebze ve 9 adet meyve olmak üzere toplam 32 adet eserdeki fiyat değişimleri dikkate alınmıştır. Bu ay ortalama meyve-sebze kilogram fiyatı 16,94 lira olarak belirlendi.

Ayçiçek yağı yüzde 6 ucuzladı

Dünyadaki palm yağı fiyatlarının düşmesi ve Ukrayna’dan Türkiye’ye yapılan ayçiçek yağı sevkiyatlarının hızlanması nedeniyle ayçiçek yağı yüzde 6 ucuzladı. Zeytinyağı yüzde 7 arttı, margarin ve tereyağı fiyatları değişmedi.

Çay ve şeker fiyatı sabit kaldı

Bir ayda tuz yüzde 28, bal yüzde 27, ıhlamur yüzde 18, reçel yüzde 5 arttı. Yeşil zeytin, siyah zeytin biraz arttı. Baharat, çay ve şeker fiyatları sabit kaldı. Sos fiyatları ise yüzde 5 düştü.

dogansehirhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu